LIVING WITH REINDEER TOUR


 2-15 hlö

4,5 h

    120e/hlö

    alle 12-vuotiaat -50%


                                               Saatavilla: 20.12 - 15. 4

Koe autenttinen vierailu aidon metsäsaamelaisen poronhoitajaperheen luo Lappiin, Sodankylän Kersilön kylään. Kersilö sijaistee nelostien varrella, Rovaniemeltä 130 km (noin 1,5h) Sodankylään 20km (20min) pohjoiseen suuntaan. Retki alkaa perheen koti tilalta, jonne asiakkaat saapuvat omilla kyydeillään.

-

Asiakkaita vastassa on poronainen, Jenni. Koti on täynnä tavallaista elämää ja siellä voikin tavata perheen lapsia ja halutessaan tutustua perheen poro- ja metsästyskoiriin. Ennen lähtöä asiakkaat varustetaan asianmukaisilla ja laadukkailla kelkkailuvarusteilla. 

Poroemäntä  Jenni varustaa kelkan ja asiakkaat rekikyytiin ja suuntaa keskelle metsiä ja jänkiä, joissa porot kulkevat vapaana luonnonlaitumilla laiduntaen. Toisinaan matkalla näkee muitakin metsäneläimiä ja jälkiä. Matkan kesto riippuu porojen sen hetken olin paikasta . Yleensä ne löytyvät noin 10 - 15 minuutin matkan päästä kotitalolta. 

Perille saavuttua myös perheen vanhin poromies liityy seuraan. Porotokan luona porolle annetaan lisäruokaa ja nautitaan avotulella valmistettua paikallista välipalaa. Ruoaksi paahdetaantulilla savujuustolla täytettyjä perinteisiä kotitekoisen rieskaleipiä. Rieskan lisukkeena yleenäs hirven- tai poronlihaa. Juomananautitaan omista marjoista keitettyä marjamehua. Ruokailuhetken päätteeksi juodaan nokipannukahvit ja maistellaan perheenäidin leipomia paikallisia kampanisuja.

Retki luonnossa matkoineen kestää noin kaksi ja puoli tuntia ja sisältää paljon tarinointia paikallisesta elämästä poronhoidonja metsäsaamelisen kultuuurin parissa. Ennen kotiinlähtöä opetellaan heittämään suopunkia. Suopunginheitto on poronhoitajan tärkeimpiä taitoja. Kelkan rekikyydillä palataan takaisin poroperheen kotiin.

Kototalolle saavuttua, varusteiden luovuttamisen jälkeen on mahdollisuus lähteä tutustumaan poroemännän äidin, Lapin Annan käsityötalolle. Siirtyminen käsityötalolle tapahtuu omilla autoilla. Lapin Annan talo sijaistee noin 5 minuutinajomatkan päässä nelostietä pohjoiseen. Se on perheen remontoima perinnetalo, jossa perheen äiti valmistaa käsin paikallisia neulekäsitöitä. Talon yläkerrasta löytyy myös paikallisten poro- ja neuletuotteiden myymälä (matkamuistoja). Retken päättää vanhanajan kahvihetki poro- ja paikalliskulttuuritarinoiden parissa. Päivä päättyy pajalle.

VARAA

Varaa paikkasi ajoissa. Vahvistamme varauksesi sähköpostilla.