LIVING WITH REINDEER TOUR


 2-15 hlö

4,5 h

    120e/hlö
    alle 12-vuotiaat -50%


                                               Saatavilla:         20.12 - 15. 4

Koe autenttinen vierailu aidon metsäsaamelaisen poronhoitajaperheen luo Lappiin, Sodankylän Kersilön kylään. Kersilö sijaistee nelostien varrella, Rovaniemeltä 130 km (noin 1,5h) Sodankylään 20km (20min) pohjoiseen suuntaan. Retki alkaa perheen kotitilalta, jonne asiakkaat saapuvat omilla kyydeillään.


Asiakkaita vastassa on poronainen, Jenni. Koti on täynnä tavallaista elämää ja siellä voikin tavata perheen lapsia ja halutessaan tutustua perheen poro- ja metsästyskoiriin. Ennen lähtöä asiakkaat varustetaan asianmukaisilla ja laadukkailla kelkkailuvarusteilla. 

Poroemäntä  Jenni ojaa asiakkaat moottorikelkankelkan rekikyytin ja suuntaa keskelle metsiä ja jänkiä, joissa porot kulkevat vapaana luonnonlaitumilla laiduntaen. Toisinaan matkalla näkee muitakin metsäneläimiä ja jälkiä. Matkan kesto riippuu porojen sen hetken olinpaikasta . Yleensä ne löytyvät noin 10 - 15 minuutin matkan päästä kotitilalta. 

Porojen luo saavuttua myös Jennin isä Jukka, vanhenmpi poromies, odottelee vieraita tulilla. Yhdessä porolle annetaan lisäruokaa ja nautitaan avotulella valmistettua paikallista välipalaa. Ruoaksi paahdetaan tulilla savujuustolla täytettyjä, perinteisiä, kotitekoisia rieskaleipiä. Rieskan lisukkeena tarjotaan yleensä hirven- tai poronlihaa. Juomana nautitaan kesällä poimituista marjoista keitettyä marjamehua. Ruokailuhetken päätteeksi juodaan nokipannukahvit ja maistellaan perheenäidin leipomia paikallisia kampanisuja.

Retki luonnossa matkoineen kestää noin kaksi ja puoli tuntia. Se sisältää paljon tarinointia paikallisesta poroelämästä metsäsaamelaisen kulttuuurin parissa. Ennen kotiinlähtöä opetellaan heittämään suopunkia. Suopunginheitto on poronhoitajan tärkeimpiä taitoja. Kelkan rekikyydillä palataan takaisin porotilalle.

Kotitalolle saavuttua, varusteiden luovuttamisen jälkeen on mahdollisuus lähteä tutustumaan poroemännän äidin, Lapin Annan käsityötalolle. Siirtyminen tapahtuu omilla autoilla. Lapin Annan talo sijaistee noin viiden minuutin ajomatkan päässä nelostietä pitkin pohjoiseen. Se on perheen remontoima perinnetalo, jossa perheen äiti valmistaa käsin paikallisia neulekäsitöitä. Talon yläkerrasta löytyy myös paikallisten poro- ja neuletuotteiden myymälä (matkamuistoja). Retken päättää vanhanajan kahvihetki poro- ja paikalliskulttuuritarinoiden parissa. Päivä päättyy pajalle.

Linkistä voit tutustua Lapin Annan käsitöihin->


VARAUS

Varaa paikkasi ajoissa. Vahvistamme varauksesi sähköpostilla.